KUCHNIA CHASYDZKA - wykład Miry Gawłowicz

Opublikowano w dniu: 06 września 2020 r.

Jaka jest kuchnia chasydzka? Jakie są jej tradycje, tajniki? Czym się wyróżnia? O tym wszystkim i wiele więcej usłyszycie na wykładzie Miry Gawłowicz - właścicielki Restauracji Żydowskiej Sarah we Wrocławiu. Na wykład zapraszamy już w niedzielę 6 września o 13:00 do ogródka Restauracji Sarah, wstęp wolny. Do zobaczenia!

Mira Gawłowicz – właścicielka Restauracji Żydwoskiej Sarah we Wrocławiu. Gotowanie to jedna z jej licznych pasji. Ta pasja ma tradycje rodzinne. Rodzina Miry Gawłowicz pochodzi z kresów wschodnich, jak wielu wrocławian. Jej rodzice poznali się w Wilnie. Mama, Rosjanka i tato, Żyd z Duniłowicz, ówczesnej Polski, dzisiejszej Białorusi. Gdy Mira przyszła na świat, jej rodzice postanowili przenieść się na zachód, do Wrocławia. Tutaj się wychowała, tutaj dorastała. Jej rodzice potrafili wspaniale gotować. Dzięki nim odkryła smaki wszystkich kultur, które mieszały się w ich rodzinnym tyglu. Zaszczepili w niej miłość do sztuki kulinarnej, ciekawość świata, odwagę i otwartość, chęć prowadzenia własnych eksperymentów.Przez wiele lat marzyła o własnej restauracji. O  tym, by podzielić się swoją wiedzą i radością, by pokazać jak wiele twarzy ma kuchnia żydowska. Los mi sprzyjał i w 2005 roku otworzyła lokal przy ul. Włodkowica 5, w sąsiedztwie Synagogi pod Białym Bocianem. W miejscu, które - choć wówczas opuszczone - wydało się Jej  najwłaściwsze dla restauracji żydowskiej. Restauracja działa do dziś i wciąż specjalizuje się w kuchni żydowskiej i z sukcesem rok rocznie gości coraz większe grono stałych klientów oraz turystów.

« Powrót