Świąteczne potrawy na żydowskie święta - wykład rebecyn Danielle Chaimovitz Basok

Opublikowano w dniu: 23 maja 2017 r.

Judaizm kocha jedzenie. Święta, weekendy, a nawet każdy tydzień z żydowskiego kalendarza koncentrują się wokół jedzenia. Dołącz do nas, aby dowiedzieć się więcej o tym, skąd pochodzi żydowska kuchnia, o tym, jak judaizm wpływał na kulturę jedzenia i jak inne kultury wpływały na kuchnię żydowską. Dowiesz się również jak w symboliczny sposób tradycyjne potrawy połączone są z żydowskimi świętami.  

Wykład poprowadzi rebecyn Danielle Chaimovitz Basok. Zapraszamy w niedzielę 4 czerwca, Szul: sala modlitw, ul. Włodkowica 7-9. Wstęp wolny

Danielle Chaimovitz Basok jest często nazywana balabustą (Yiddish). Balabusta jest kobietą, która kocha gościć innych, jej jedzenie jest zawsze pyszne, a jej dom zawsze uporządkowany, pomimo robienia miliona rzeczy naraz. Danielle dorastała w Jerozolimie i wszystko, co wie poznała od prawdziwych balabust jej życia - jej babć, które zaszczepiły w niej pasję do jedzenia. Danielle przeprowadziła się do Wrocławia rok temu z mężem i synem.

« Powrót