Warsztaty kulinarne z Malką Kafką - kuchnia niemieckich Żydów Yekke

Opublikowano w dniu: 16 kwietnia 2016 r.

Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchając opowieści o jedzeniu, możemy się wiele nauczyć o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole – i to dużo więcej, niż czytając tomy książek. W przypadku kuchni żydowskiej smaki i zapachy przenoszą nas do świata, który liczy sobie tysiące lat.

Niemieckich Żydów Yekke nie należy mylić z Żydami aszkenazyjskimi, pomimo, że Aszkenaz po hebrajsku znaczy Niemcy. Yekke przede wszystkim wyróżniali się punktualnością i schludnością, ale byli również nieco formalni, sztywni i pozbawieni poczucia humoru. O Yekke krąży mnóstwo żartów, ale jeśli ktoś powie Ci, że jesteś Yekke, możesz traktować to jako komplement.

W ramach 18 edycji Simchy zapraszamy na wykład i opowieść o Yekke dedykowany prababci Malki, Mathilde Fellenberg oraz na warsztat kulinarny dedykowany z kolei jej dziadkowi, Władkowi Rabe.

Co będzie gotowane?

Kirschsuppe - zupa ze świeżych wiśni z wiejską śmietaną i domowymi kluseczkami na zimno,

Pellkartoffeln mit Leinöl und Kwark – ziemniaki w ziołach z olejem lnianym tłoczonym na zimno z twarogiem własnej roboty,

Königsberger Marzipan – ciasteczka marcepanowe.

 

Zapraszamy do kontaktu pod mailem: zapisy@proarte.org.pl

Liczba miejsc na warsztacie: max 40 osób, 29.05.2016 r.

godz. 14.00 / wykład, godz. 15. 00 / warsztaty

 

Malka Kafka - promotorka dobrego jedzenia: zarówno pod względem smakowym, jak i etycznym. Wegetarianka, prowadzi w Warszawie restaurację Tel Aviv Food&Wine.  Była gospodynią programu Koszer Macher w TV Kuchnia+, wraz ze swoją mamą Esterą jest autorką książki Żydowskie Przysmaki. Pisała m.in. do InStyle, Polityki, Wprost, Twojego Stylu, Kuchni.

 

« Powrót